18 juni 2012



Hej!

Jag heter Anna-Sofia Bengtsson (kallas Fia), jag är 27år och bor i Båstad tillsammans med min katt Sture. I augusti åker jag ner till Trichy som volontär. Jag blev färdig arbetsterapeut 2010 och sedan dess har jag jobbat med äldrerehabilitering i Höganäs. När jag inte jobbar så tränar jag, allt ifrån löpning och styrketräning till yoga, utöver det så umgås jag med mina kära vänner. Dessutom har jag ridit sedan jag var liten, haft egen häst och tävlat, så därför tycker jag att det ska bli extra roligt att åka på det här volontäruppdraget! 

Jag har ofta tänkt att jag skulle vilja åka utomlands och jobba med någon form av volontär/biståndsarbete men inte riktigt tagit tag i det. När jag läste om Intact och att de sökte volontärer kände jag nästan direkt att det var ett tåg jag skulle hoppa på (jag funderade 1 dag innan jag bestämde mig).  Under arbetsterapeututbildningen fick jag upp intresset för neuropsykiatriska funktionshinder. Ofta är det väldigt komplexa situationer och det finns ingen ”quick-fix” eller standardmodell att ta till eftersom det är individer vi jobbar med och varje människa är unik. I Trichy kommer jag kunna förena mina medicinska och aktivitetsbaserade kunskaper med mitt hästintresse, och det ska bli så kul!

Det är en del förberedelser som krävs när man ska ge sig iväg på en sån här resa. Det första man måste bestämma är ungefär hur länge kan/vill man vara borta? Jag har bestämt mig för att vara i Indien så länge som möjligt, ca fem och en halv månad. Visumet gäller nämligen i sex månader och det vill till att planera väl eftersom tiden räknas från ”utfärdande datum”.

Nästa stora fråga är finansieringen… Sparpengar som man fått från farmor och mormor på jul och födelsedagar är bra att ha! Stipendier är ett annat bra medel att ta till, jag har ägnat ganska mycket tid och energi åt att leta upp lämpliga fonder och skriva ansökningsbrev. Jag trodde inte att det skulle vara så svårt att hitta fonder och stiftelser som vänder sig till volontärarbete, men det var det faktiskt! De flesta stipendier är till för studier och det är väl gott nog, men inte till så stor hjälp för mig. Om du som läser det här funderar på att söka stipendier, så ge inte upp! Var ute i god tid, googla, hör med biblioteket hemma – de hjälpte mig rätt mycket, och hör dig för vad som finns i din stad/kommun. Rotary, Lions och liknande brukar dela ut stipendier till lokala förmågor. En sak som är viktig att tänka på är att sista ansökningsdatum för de flesta fonder och dylikt ofta är i början av året, dvs. februari, mars, april. Gissningsvis eftersom de har årsmöte då och där beslutar om de stipendier som ska delas ut.

Sedan är det lägenheten, jag har nämligen två fasta saker i mitt Sverigeliv; lägenheten och katten. Kissen kommer bo hos mina föräldrar när jag är borta så det är löst. Att hyra ut en lägenhet i andra hand borde inte vara så svårt, men i Båstad är de flesta som är intresserade av en tvåa gymnasiestudenter och de har inte riktigt råd med en vanlig hyresrätt. Efter ca två månaders annonsering på nätet har jag äntligen hittat hyresgäster. Så nu håller jag på att rensa ut alla mina gamla saker – bra terapi att sortera ut sånt som inte behövs eller används.

Sist men inte minst ska jag ju åka till Indien! Ett land jag aldrig varit i eller ens faktiskt funderat på att åka till. Veckan innan jag kommer till Trichy har jag bokat på ett yogaretreat i Cochin, Kerala. Förutom det har jag två-tre veckor över jul och nyår som jag ska semestra på i Indien, kanske Sri Lanka också? Jag har inga planer än, men det kommer också att bli ett äventyr!

Vi hörs,
Varma Hälsningar Fia, i skrivande stund i en flyttstökig lägenhet i Båstad.

1 kommentar:

  1. Så trevligt du skriver Fia! Det ska bli spännande att följa dig här på din resa. Men innan dess ses vi på yogan.
    Kram
    Kerstin "Syfröken"

    SvaraRadera